nyitólap bemutatkozás beszámolók galéria archívum fórum linkek elore fc
www.stormcorner.hu - A békéscsabai labdarúgás története
A csabai sportélet hivatalos keretek között 1888 novemberében, a Békés Csabai Torna Egylet alapításával kezdődött, a labdarúgás Orosháza vagy Arad érintésével került városunkba. 1912. március 31-én alakult meg a polgári egyesület, a Csabai Atléta Klub (CSAK), de ekkor már egy főleg munkásokból álló csapat is tevékenykedett, mely a Buda-pesti Munkás Testedző Egylettől kért és kapott alapszabálymintát. Végül az Előre Munkás Testedző Egylet 1912. május 15-én kezdte működését 30 taggal, október 22-én pedig az alapszabály is elfogadásra került. Az első szerelés: citromsárga ing, fehér nadrág, fekete harisnya.

Az első mérkőzést Gyomán vívta a csapat, ami 1:0-s győzelmet hozott. A CSAK-kal szemben jelentős hátránnyal bírt az egylet, így pályáról pályára vándoroltak a játékosok. 1919-ben egy Uhrin nevű hentesmester lila-fehér színű szerelést ajándékozott a csapatnak, ami annyira megtetszett mindenkinek, hogy ez vált a klub hivatalos színévé. A csapat ekkor még a megyei bajnokságokban sínylődött, majd az 1920/21-es szezonban a Déli kerület I. osztályába jutott.

1921/22-ben elég jól szerepelt a gárda, köszönhetően a hatalmas termetű kapusnak, a Kispestről igazolt Amsel Ignácnak. "Náci" olyan kimagaslóan védett, hogy a december 18-án, a Hungária körúton rendezett Magyarország-Lengyelország mérkőzésen a második félidőben ő védte válogatottunk kapuját! Természetesen a nagyobb klubok figyelmét sem kerülte el a kiváló kapuvédő, így decemberben a Ferencváros igazolta le. "Náci" végül 10-szeres válogatottként a '30-as évek közepén kivándorolt Dél-Amerikába.

1924-ben a Csányi utcában (a mai MÁV-pálya) készült el az új sportpálya. Augusztus 17-én Ferencváros vendégjátéka (és 8:0-s győzelme) avatta fel az új otthont? 1928-ban jégpálya épült a stadion mellett, amely a korabeli fiatalok egyik kedvelt szórakozóhelyévé vált. 1933-ban a csabai alosztály győzteseként a Szegedi KEAC 1:0-s legyőzése után (SZAK-pálya, 2000 néző, köztük több száz csabai) az országos amatőr bajnokságban képviselték Dél színeit. A gazdasági válság a csabai labdarúgást is elérte: '32-ben a jaminai Bohn SC (korábban országos vidékbajnok) beolvadt a CSAK-ba.

A nehézségek a mi klubunkat sem kímélték: '34-ben az Előréből Törekvés lett, lila-fehér helyett fehér-lila színekkel. 1937. május 23-án a MÁV-CSAK bajnoki meccsen akkora vihar tört ki, hogy a Csányi utcai stadion mindkét fatribünje beszakadt, sokan megsérültek, 5 embert kórházba kellett szállítani.

1945 nyarán, a háború utáni átszervezések után a Törekvés az OB I keleti csoportjába került! Ekkor több próbajátékos is megfordult Csabán, többek között Bozsik József is felhúzta a lila-fehér mezt! Az első mérkőzés a legmagasabb osztályban a Csányi utcában 6.000 néző előtt a Salgótarjáni BTC ellen 6:2-es hazai győzelemmel végződött. A következő hazai mérkőzés a zuglói MADISZ ellen botrányba fulladt, amikor egy szabálytalanság után 30-40 hazai néző rontott a pályára és kezdte ütlegelni a vendégcsapat játékosait. Az eredmény: a pálya betiltása 2 meccsre (ekkor Békésen játszottak). A csapat végül 5 győzelemmel, 5 döntetlennel és 16 vereséggel, 45-80-as gólkülönbséggel, 15 ponttal kiesett. 1946. augusztus 14-én egyesült a Törekvés és a Rokka SC, felvéve a régi nevet (Előre Munkás Testedző Egyesültet). Két év múlva, 1947. június 15-én Makón egy győzelemmel ismét a legjobbak között lehetett volna a gárda, de az 1:1-es döntetlen kevés volt. A mérkőzést 5.000 néző előtt játszották, melyből kb. 3.500 a vendégcsapatnak szorított!

Az 1948-as év újabb változást hozott a klub életében, az Előre a CSAK és a Textiles Sport összevonásából megszületett a Békéscsabai Szakszervezetek Sport Egyesülete, kék-fehér színekkel, Kórház utcai székhellyel. 1950: Építők SK, kék-fehér színekkel, '57-től Építők-Előre SK. 1951-ben a Szegedi Lokomotív elleni 3:0-s győzelem (5.000 néző előtt) avatja fel az új, Kazinczy utcai stadiont.

1963. január 27-én végre újra lila-fehérben, a klub újabb neve Békéscsabai Előre Sport Club. 1963: vissza a Kórház utcai otthonba. 1970. december 28-án a Dózsa SK-t is bevonva jön létre a Békéscsabai Előre Spartacus Sport Club. A kor szokásainak megfelelően felépített klubban a következő szakosztályok működtek: atlétika, cselgáncs, kerékpár, kézilabda, labdarúgás, ökölvívás, röplabda súlyemelés, sakk, teke, természetjárás, torna és úszás.

A sok név- és színváltozás után vissza a pályára: 1968-ban, a Kórház utcában a Kistext 2:0-s legyőzésével az NB II bajnoka lett a csapat, így a másodosztályba jutott. A meccset 7.000 néző előtt játszották; a lefújás után a szurkolók berohantak a pályára és a játékosok szinte összes ruhadarabját levették.

A következő jelentős évszám 1974. Mint ismert, ekkor jutott fel a gárda az NB I-be. A mindent eldöntő mérkőzésre Szentendrén került sor, ahova akkori becslések szerint közel 5 ezer csabai utazott el. Abszolút hazai pályán érezhették magukat a játékosok, egy Csabáról elszármazott professzor például egy transzparenst is vitt magával: "Csaba van nem is egy, Békéscsaba NB egy!" Így ment ez akkoriban? A korabeli futball-lázra jellemző, hogy Kecskemétre például háromezren utaztak! A szentendrei meccs napján a városban hangszórókat állítottak fel, és így az otthon maradók is hallhatták, hogy az Előre 2:0-s győzelmével az NB I-be jutott!

A feljutás után, a nyári szünetben készült el a nagylelátó, amely 22 évig szolgálta a szurkolókat. Természetesen hatalmas érdeklődés kísérte az NB I-es szereplést, hiszen 28 év után játszott újra első osztályú meccset a csapat. Az első meccsen 15.000 néző előtt vertük meg 3:1-re az MTK-t. A nem hivatalos nézőcsúcs 1975 tavaszán született, a korabeli újságok szerint 22.000 néző látta, hogy 1:0-ra legyűrjük a Fradit! Az első szezonban csak a létszámemelés tartotta bent a lilákat, utána azonban sikerült állandósítani az NB I-es tagságot. 1982-ben az a megtiszteltetés éri a klubot, hogy a spanyolországi VB-n Kerekes Attila helyett kapott a válogatott keretben. 1983-ban kiesik a csapat, de a következő szezonban rögtön visszajutunk az első osztályba, sőt a Rába ETO ellen hatalmas érdeklődés mellett MNK-elődöntőt vívott a csapat (a kint rekedők fákra felmászva követték a mérkőzést), melyet drámai csatában 11-esekkel bukott el. Újoncként a 6. helyen zártunk, amely sokáig a legjobb szereplésnek számított.

1988: kis híján kiesik az Előre Spartacus, de ez senkit sem érdekel (a bentmaradást egy 2:0-ás debreceni győzelemmel sikerül kiharcolni), hiszen a Csank János vezette gárda Szolnokon 4.000 csabai szurkoló előtt Gulyás - Szenti, Ottlakán, Bánfi (Csernus), Fabulya - Mracskó, Csató, Csanálosi, Gruborovics - Kanál, Szekeres (Horváth) felállásban, Csernus (60. p.), Gruborovics (69. p.) és Csató (80. p.) góljaival 3:2-re le-győzi a Bp. Honvédot, elnyerve a Magyar Népköztársaság Kupát! A KEK-sorozatban túljutunk a norvég Brynén (3-0, 1-2), a következő fordulóban viszont a kinti 2:0-s vereség után itthon csak 1:0-ra nyerünk a Sakariaspor ellen (Ottlakán 11-est hibázott), így a törökök mennek tovább.

1991 január: megalakul a Békéscsabai Előre FC. Az őszi jó szereplés után tavasszal mindössze egy győzelem, irány az NB II. A másodosztályt a kezdeti bizonytalanság után magabiztosan nyeri a gárda, a 92/93-as szezonban pedig újoncként 5. hely a bajnokságban + kupaelődöntő a Hali ellen (0-3, 3-1), majd a '94-es menetelés. Aki már akkor kijárt meccsre, biztosan nem fogja elfelejteni azt az időszakot? A bronzérmet "lendületből" egy nagyszerű Intertotó Kupa-sorozat követi: csak az Odense győz ellenünk, térdre kényszerül a Rapid Wien (3-0), a Sion (7-2) és a Dynamo Dresden (3-2) is! Az utolsó kettő ráadásul hazai pályán. Az UEFA-kupában nagy nehezen kiverjük a Vardar Skopjét (1-1, 1-0), jön az orosz rémálom (1-6 és 1-0 a Kamisin ellen). Biztosan nem használt, hogy napokkal a meccs előtt robbant ki a Stadler elleni bundabotrány és sokáig ez a fő téma. Természetesen a bajnokságban is elindulunk lefelé, a '95-ös 5. hely után '96-ban már osztályozó (0-0 és 5-0 a Kaposvár ellen). Ebben és a következő évben is egy csapatnyi játékos jött-ment. 1997-ben még sikerült a bentmaradás, '98-ban viszont már nem.

Az új idényt új névvel kezdi a gárda (Előre FC Békéscsaba). A célként kitűzött feljutás nem jön össze, azonban tavasszal a kiesés szele is megérinti a csapatot. 2000 őszén hasonló a helyzet, ekkor a kiskőrösi ki-ki meccsen (1-2) sikerül bent maradni (bizonyos források szerint bunda volt). A 2001/02-es szezont nagy lendülettel kezdjük, ami a bajnokság végére is kitart, így sikerül visszajutni az NB1-be, a többi ismert...